Percentage religieuze inwoners Nederland, Bron CBS 2023

In Nederland zijn er verschillende politieke partijen met een religieuze inslag, voornamelijk gebaseerd op het christelijk geloof.

  1. CDA (Christen-Democratisch Appèl): Dit is een grote centrumrechtse partij die voortkomt uit een fusie van drie christelijke partijen in 1980. Hoewel het CDA een christelijke achtergrond heeft, richt het zich op een breed scala van kiezers en wordt het niet strikt beschouwd als een confessionele partij in de moderne context.
  2. ChristenUnie (CU): De ChristenUnie is een protestants-christelijke partij, ontstaan uit een fusie van de Gereformeerde Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) in 2000. Ze hebben een duidelijk christelijk sociaal profiel en combineren conservatieve standpunten op ethische kwesties met progressievere standpunten op sociaal-economische en milieukwesties.
  3. SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij): De SGP is de oudste politieke partij in Nederland, opgericht in 1918. Ze vertegenwoordigt een conservatief-calvinistische kiezersgroep en is bekend om haar orthodox-christelijke standpunten.
  4. DENK: Hoewel niet strikt religieus, is DENK opgericht om voornamelijk de belangen van Nederlanders met een migrantenachtergrond te vertegenwoordigen, waaronder veel moslims. De partij neemt standpunten in over kwesties die van belang zijn voor islamitische gemeenschappen, hoewel hun focus breder is dan alleen religie.

 

 

 

Religie in Nederland, Bron CBS 2023

Religie in Nederland, gedetailleerd in tabelvorm, bron CBS 2023